Historie Hemur Enge

In 1961 begonnen met uitsluitend een seniorenteam is Hemur Enge uitgegroeid tot een vereniging met 110 leden en twaalf teams.

Er werd al eerder korfbal gespeeld in Amerongen voor de Tweede Wereldoorlog op een terrein bij de huidige Kievit. AKC (Amerongse Korfbal Club) vertegenwoordige korfbal in het vooroorlogse Amerongen. In 1930 fuseerde AKC met de korfbalvereniging uit Leersum, TOG, tot HDS (Hoger Door Samenwerking). De sport kwam ten tijde van de oorlog stil te liggen en na de Tweede Wereldoorlog kwam HDS alleen terug met de voetbaltak.

In 1961 werd korfbal opnieuw in Amerongen uitgevonden op 29 september werd Hemur Enge opgericht, vernoemd naar de oude naam van Amerongen. Hemur (riviertje) Enge (aan de). Hemur Enge starten met één seniorenteam en maakte gebruik van de accommodatie van voetbalclub DVSA, maar eind jaren zeventig heeft de vereniging met behulp van eigen mensen het huidige clubgebouw ‘De Fluit’ gebouwd. Uiteraard in de vorm van een tabaksschuur, zoals veel wordt gezien in de streek.

Tot aan 2008 werd het gespeeld op de grasvelden van de Burgwal, maar inmiddels beschikt Hemur Enge over drie kunstgrasvelden. Het zaalseizoen werd bij gebrek aan een sporthal in Amerongen afgewikkeld in het Gastland in Rhenen. Vanaf 1980 vond Hemur Enge onderdak in sporthal De Ploeg, welke nu onderdeel is van de Allemanswaard.